onsdag 11. august 2010

DAB og lydkvalitet

Å diskutere lyd er vanskelig, det er nesten som å diskutere smak. De fleste nordmenn tror jeg er mest opptatt av innholdet når gjelder radio og jeg tror de aller fleste synes både DAB og FM har god nok lyd, når dekningen er god.
Lytting på radio foregår i hovedsak i situasjoner og med apparater som ikke gjør det mulig å skille ”god lyd” fra ”svært god lyd”.
  • I Norge er ca. 75% av de solgte radioapparatene av en type som ikke vil kunne skille på lydkvalitet, mange av dem ikke engang mellom stereo og mono (altså bordradioer, klokkeradioer, bilradio)
  • Ca. 22% av radioene sitter i ”moderate” stereoanlegg (mikrosystemer etc) som heller ikke i stor grad vil kunne skille mellom marginale kvalitetsforskjeller
  • Bare ca. 3% av apparatene som selges i Norge er av typen ”High end”.
Mao skal radio være for de få eller for de mange? 
Kilde: Elektronikkbransjen og Digitalradio Norge AS

DAB sammenliknes ofte med FM under optimale mottaksforhold. Opplevd lydkvalitet på FM vil i praksis variere mye mer enn på DAB, da sus og forstyrrelser inntreffer så snart signalet svekkes eller utsettes for reflekser og andre forstyrrelser. DAB er bedre lydkvalitet for flere lyttere, og i flere lyttersituasjoner. 

Oppfattelsen av lydkvalitet er individuell. For de fleste vil fravær av sus og forstyrrende lyder i musikken være viktigere enn mer subtile egenskaper, som romopplevelse og mikrodynamikk etc. Jeg mener derfor at DAB vil oppleves som forbedret lydkvalitet for de aller fleste lyttere. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar