torsdag 12. august 2010

Radioapparater

Det er forsøkt å bruke antall modeller av digitalradioapparater tilgjengelig i butikk som motargument for digitaliseringen av radio. Dette er en form for problematisering som vitner om at man ikke forstår hvor markedet fungerer i forhold til teknologiskifter og kringkastning.
Da man bestemte seg for sendeteknologien i forkant av TV-digitaliseringen og la planen for hvordan og når de analoge tv-sendingene skulle opphøre, fantes det ikke en eneste digital TV boks på markedet som kunne håndtere dette formatet. Allikevel, da planen forelå og nettet ble åpnet, komme det en rekke løsninger i butikkene, tross det lille markedet Norge utgjør.
Så er det sant at TV og radio ikke kan sammenlignes helt, spesielt med tanke på det store antallet radioapparater som finnes i Norge (ca 15 millioner, hvorav 3 – 4 millioner er i daglig bruk). Les mer om utskiftningen og miljøkonsekvenser i punkt 9 i dette innlegget. Samtidig er det også slik at digitaliseringen skjer i flere land, mer eller mindre parallelt. Det er nemlig ikke sant at dette er noe som kun vi nordmenn ønsker å gjennomføre. Land som England, Danmark, Italia, Tyskland, Australia og mange flere satser på digitalradio, basert på samme standarder som Norge (DAB-familien). Dette vil sørge for et betydelig utvalg av radioapparater når etterspørselen kommer. Og den kommer etter hvert som flere og flere land legger tydelige planer, slik som England, Australia og Danmark gjør nå, og slik som Norge forhåpentligvis gjør i høst når stortingsmeldingen kommer.
Det er likevel ingen tvil om at digitaliseringen av radio vil ta lengre tid enn TV. Forrige skifte av sendeteknologi for radio (AM til FM) tok 40 - 50 år (FMs trange fødsel), denne gangen vil det raskere, men da trenger vi en konkret plan og lytterne fortjener tydelige signaler om hva de skal kjøpe neste gang de kjøper et radioapparat.
I mellomtiden kan jeg fortelle at det skjer mye spennende på bilfronten og ikke minst når det gjelder mobiltelefoner. I England ønsker Kulturdepartementet at alle biler skal ha digitalradio innen utgangen av 2013 og de vil også oppfordre mobilprodusentene til å komme med modeller med digitalradio. Her kommer vi til å se spennende lanseringer i tiden fremover. 
Tall fra Elektronikkbransjen viser at det er ca halvparten av alle radioapparater som må skiftes ut, resten er apparater som kan fungere videre etter digitaliseringen med hjelp av en enkel adapter (dette gjelder typisk for bilstereo og stasjonære hjemmestereo anlegg).


Allerede nå har jeg hatt gleden av å teste en liten enkel adapter som gir meg DAB-radio og MiniTV på min Iphone og Ipad. Utrolig morsomt! :)
TV2 Nyhetskanalen via devicen "MobDab" (den hvite på nøkkelknippet) på min Ipad2 kommentarer:

  1. Ja, fortell oss mer om MobDab!!

    SvarSlett
  2. Lett å stjele nøklene til OJ nå... perfekt for tyver:)

    SvarSlett