lørdag 14. august 2010

Skremselspropaganda

Det ligger i menneskets natur og være kritisk til endringer og derfor har heller ikke et eneste teknologiskifte i historien blitt gjennomført uten stort engasjement fra skeptikere, konspirasjonsteoretikere og dommedagsprofeter. En grad av sunn skepsis mener jeg er riktig og nødvendig, det finnes teknologivalg som kanskje burde vært mer belyst og debattert før markedskreftene innførte de. 
Dette mener jeg dog man ikke kan hevde når det gjelder DAB, det er få teknologier som har vært mer diskutert og grundigere testet de siste årene. Allikevel mener fremdeles største delen av radiobransjen at DAB teknologien er den eneste reelt tilgjengelige distribusjonsteknologien som fullt ut ivaretar radioens basis egenskaper, som gjør radioen gratis og enkel i bruk, tilgjengelig overalt og mobil (egnet for lytting i bevegelse). Kombinert med Internett og digital-tv har vi distribusjonsplattformer som gir oss ubegrensede utvidelsesmuligheter hva gjelder innhold og tilleggstjenester.
Det er selvsagt legitimt å være uenig om hva som er det beste for radio, men å bevisst villrede publikum med skremselspropaganda synes jeg ikke noe om. Og dersom man uttaler seg på manglende kunnskapsgrunnlag bør man kanskje gjøre litt grundigere research først. Severer man meninger eller personlige synspunkter, bør man sørge for å fortelle at det er nettopp det man utrykker og ikke fakta.
Påstand 1: DAB gir dårlig dekning
DAB teknologien i seg selv gir ikke dårlig dekning, den utnytter frekvensene langt mer effektivt enn FM. DAB-nettene i Norge er kun bygd ut til å dekke 80 % av husstandene pr i dag. Når en tydelig plan for overgang til digital distribusjon er på plass vil nettene også gradvis bygges ut slik at de fleste radiokanaler får langt bedre dekning enn de har på FM i dag. For NRK P1, som i dag har nesten 100% dekning, vil situasjonen forbli omtrent som den er. Til forskjell fra FM, vil signalet på DAB digitalradio oppleves som stabilt og fritt for sus på alle kanaler så lenge du er innenfor dekningsområdet.
Påstand 2: Få apparater tilgjengelig
Selvsagt er det ikke samme tilbud av digitalradioer i butikkene enda. FM har eksistert i 70 år og har et solid forsprang sånn sett. Men etter hvert som flere land legger konkrete planer for digitaliseringen vil flere og flere produsenter se at det vokser frem interessante marked. Og når det er sagt, det finnes i dag allerede et betydelig utvalg av apparater i de aller fleste elektronikkbutikkene. Her finnes noen eksempler på butikker. Her kan du lese om noen av radioapparatene.
Påstand 3: Norge alene
Norge er på ingen måte alene om å ønske å digitalisere radioen. Land som England, Danmark, Italia, Tyskland, Australia og mange flere satser på digitalradio, basert på samme standarder som Norge (DAB-familien). På jatilradio.no har vi lagt ut de siste nyhetene fra England, Danmark og Austalia. Komplett oversikt over utbredelsen av DAB, DAB+ og DMB finner du hos WorldDMB
Påstand 4: Dyr distribusjon
En DAB sender er dyrere enn en FM sender, men tilgjengjeld får du mellom 6 og 18 kanaler inn på en DAB sender (avhengig av hvilken båndbredde du benytter og om man sender i DAB eller DAB+), i motsetning til en på FM. Dermed blir DAB vesentlig rimeligere enn FM pr radiokanal. Dog vil en omlegging til DAB medføre større strukturelle endringer når det gjelder distribusjon, spesielt for lokalradio. Enkeltaktørene vil ikke eie sine egne sendere og master, men leie den kapasiteten man til enhver tid trenger av en sentral operatør. Modeller og priser for dette utredes av Digitalradio Norge og lokalradioforbundet i disse dager.
Påstand 5: FM forsvinner over natten
Etter at Digitalradio Norge startet kampanjen ”Ja til radio” har en del av våre meningsmotstandere nok blitt grepet av panikk og forsøker å fremstille kampanjen som å være et nei til FM – i betydningen av at FM plutselig skal bli borte. Det virker selvsagt svært skremmende på nordmenn som ikke har satt seg inn i saken. Men slik er det ikke, vi har startet ”Ja til radio” for nettopp å unngå at digitaliseringen skal komme over natten på folk. Vi startet informasjonsarbeidet nå, slik at folk skal få mange år på seg til å gradvis bytte ut sine radioapparater. Tilbudet av kanaler blir større, dekningen bedre og antall radioapparater i butikkene flere, i god tid før FM-signalene blir borte. Mao ingen trenger å få panikk, ingen skal behøve å føle dette som noen stor belastning dersom planen for digitalisering kommer på plass i løpet av høsten.
Påstand 6: Dårlig lyd
Påstand 7: Digitalradio betyr betalradio
Dette er HELT feil og er kanskje en av de groveste påstandene. Det nærmeste du kommer å måtte betale for radio er dersom du lytter til radio via internett eller mobilt internett – dette i form av ditt abonnement og datatrafikken du betaler for. En av hovedårsakene til at vi ønsker å digitalisere kringkastningen – skifte fra FM til DAB – er nettopp for å sikre at radio skal kunne forbli et gratis og lett tilgjengelig tilbud til alle nordmenn.
Påstand 8: Gammeldags teknologi
DAB og Internett har eksistert omtrent like lenge i Norge, ca 15 år. Ingen av teknologiene har lykkes med å ”overta” for FM. All historie tilsier at slike teknologiskifter krever en overordnet styring. Internettteknologien i seg selv er mye eldre enn DAB, slike argumenter blir dermed bare usakelige. Å skifte kringkastningsteknologi er ikke noe man kan gjøre over natten, den krever testing, planlegging og et enormt informasjonsarbeid. Dessuten trenger folk tid til å skifte ut sine apparater. Samtidig videreutvikles hele tiden DAB teknologien som alle andre kommunikasjonsteknologier, DAB+ er et eksempel på dette. Dette vil selvsagt fortsette kontinuerlig.
Påstand 9: Utskiftningen av FM er miljøfiendtlig
Faksimile fra
Aftenposten
12. august 2010
Ny sendeteknologi vil kreve nye mottakere. En del radioer vil måtte gå til resirkulering når vi digitaliserer, men mange (ca. 45% av radiobestanden) vil også være brukbare etter digitalovergangen ved hjelp av adaptere.
Tall fra henholdsvis Elektronikkbransjen og TNS Gallup (jan.2010) viser at det finnes ca. 12-15 millioner radioer i norske hjem, men at vi når vi blir spurt bare oppgir noe over 7 millioner. Det innebærer at 7-8 millioner radioer ligger glemt i skuffer og skap, og kanskje burde vært resirkulert allerede - uavhengig av digitaliseringen. Av de resterende oppgir vi at mellom 3,5 og 4 millioner radioer er i daglig bruk. For å skifte ut disse holder det at vi velger digitalt i stedet for FM-radioer i ca. 5 år (ca. 750.000 radioer selges årlig).  Med 5-6 års forvarsel om digitalisering kan ALLE radioer i daglig bruk være byttet uten at vi har måttet kjøpe ekstra radioer.  
Norge har et svært godt system for gjenvinning av elektronisk avfall. I stedet for at gamle FM-radioer ligger glemt, burde de kanskje resirkuleres, så nærmere 90% av materialene kan komme inn i kretsløpet igjen. Dersom vi hadde samlet inn alle FM-apparater i løpet av en 10-årsperiode ville dette utgjort mindre enn 2 % av alt el-avfall (elektrisk og elektronisk skrot) i Norge (kilde: Elektronikkbransjen). 
Påstand 10: Ødelegge lokalradio5 kommentarer:

 1. Mitt største problem med www.jatilradio.no er ikke digitaliseringen/DAB men at den er villedende.

  Den burde hett www.jatildabradio.no

  SvarSlett
 2. Enig med forrige kommentar. Underskriftskampanjen kan ikke tas til inntekt for DAB-radiotilhengere! Bare til inntekt for de som er for radio generelt(uavhengig av om det er DAB eller FM).

  SvarSlett
 3. Jeg lurer på hvem som driver med villedende informasjon her, nei eller ja folket?!? Etter å ha lest denne bloggen heller mer mot at "Ja" folket skal ha dette gjennom for enhver pris.

  For det er enkelt å plukke fra hverandre argumentasjonen som her benyttes og ikke minst informasjonen som ikke er tatt med om DAB, og hvorfor så mange land (mesteparten) har snudd ryggen til denne løsningen.

  Si det som det er: NrK har investert så mye allerede, at de mener det ikke er noen vei tilbake.
  Husk at VHS i verdens sammenheng tok over for Beta som var en mye bedre løsning, BlueRay vant over HD disker som var overlegne i teknologi... hvor lenge skal vi som forbrukere godta at de største aktørene i markedet melker oss for penger med teknologi som er bra men ikke så bra som vi kan få andre steder?

  Dersom dere ikke driver med propaganda med "Ja til radio", hvorfor finnes det ikke en "Nei til radio" valg? Og på toppen av det hele tar dere ekstra betalt pr. sms - godt gjort folkens!

  Jeg brude ikke bry meg, for innføres DAB, vil jeg gå helt over til nettbaserte tjenester og høre mer på min MP3 samling med høy bitrate - tiden jeg hører på radio blir mindre for hvert år, og jeg innser at jeg kommer til å vende meg til andre medier for å fylle det rommet radio tar i dag.

  SvarSlett
 4. Si heller nei til DAB. www.neitilradio.no

  SvarSlett
 5. "En av hovedårsakene til at vi ønsker å digitalisere kringkastningen – skifte fra FM til DAB – er nettopp for å sikre at radio skal kunne forbli et gratis og lett tilgjengelig tilbud til alle nordmenn."

  Og dermed falt hele bunnen ut av kampanjen. FM ER GRATIS OG LETT TILGJENGELIG!

  Hykleriet ditt får du ta lenger til skogs. Ingen ærlig person som faktisk ønsker gratis radio et godt og langt liv starter med et ultimatum om å få lov til å stenge ned FM (og gjøre mer enn 20 millioner norske FM-mottakere ubrukelige) fra 2016!

  SvarSlett