torsdag 1. mars 2012

Digitalradio i bil

Norge er utvilsomt et foregangsland på flere områder når det gjelder digitaliseringen av radio. Vi har som det første land i verden lagt en konkret plan for hvordan overgangen fra analog til digital distribusjon skal foregå. Dette har blitt en realitet fordi bransjen har samarbeidet svært godt i flere år og vært tydelige ovenfor både myndigheter og publikum på hva som må gjøres for å sikre radioens posisjon i den digitale medieverden.

I løpet av første halvår 2012 offentliggjøres planen for ferdigstillingen av DAB-nettene som skal sikre hele befolkningen et bredt radiotilbud i henhold til planen, dvs Stortingsmelding nr 8 fra februar i fjor. Meldingen har også gitt elektronikkhandelen en mulighet til å satse på digitalradio. Vi ser et stadig økende tilbud av DAB- og internettradioer i butikkene - i alle priskategorier. Salgstallene fra Elektronikkbransjen for 2011 viser også at salget vokste med 65 % i fjor, sammenlignet med året før. Dette skjedde uten at verken dekningen eller innholdstilbudet økte i fjor. Denne motivasjonen til å kjøpe seg digitalradiomottagere vil komme i årene foran oss. 

En utfording har derimot vært spesielt krevende; digitalradio i bil. Selv om stadig flere bilmerker tilbyr DAB i sine modeller, som standard eller tilleggsutstyr, har behovet for gode løsninger for ettermarkedet vært mangelfullt. Vi ser nå tydelig konsekvensene av at flere og flere land innfører DAB. Det får opp kreativiteten og interessen for å utvikle nye overgangsløsninger for den viktige billyttingen. 

Min samboer og jeg klarte å kjøpe 2 biler for 1,5 år siden som ikke kunne tilby originale DAB-løsninger... Vi har derfor måtte ta til takke med førstegenerasjons DAB-adaptere som, i ærlighetens navn, ikke har vært helt optimale. Starten på 2012 har sånn sett vært svært gledelig. Den lokale Mitsubishi-forhandleren i Halden, Jensen & Scheele Auto, har velvillig hjulpet meg med å få installert to av de nye løsningene på markedet, fra henholdsvis Pure og Paser.

I vår Mitsubishi Outlander har vi fått montert britiske Pure sin Highway 300Di.
I vår Mitsubishi ASX har vi nå løsningen fra italienske Paser som kalles MediaDAB
Dette er to ulike løsninger, men som begge fungerer svært godt med tanke på mottak og lydkvalitet. Mottaket er helt på høyde med de originalmonterte DAB-radioene jeg har testet i andre biler. Til felles for de begge er at de kommer med en liten induksjonsantenne. Det er en antenne som festes på utsiden av vinduet, hvor signalet føres gjennom glasset. Løsningen er kvalitetsmessig på høyde med originale antenner og er svært lite synlig både utvendig og innvendig.

Frontmontert antenne (Highway 300Di)
Sidemontert antenne (MediaDAB)
Pure Highway 300Di har et lite diskret og lett manurert display som gir deg muligheten til å velge kanaler og se hvilke sanger som spilles og annen informasjon som sendes fra radiokanalene. Resten av løsningen ligger skjult i bilen. 

Pure Highway 300Di
Highway 300Di kan også styre din iPod/iPhone dersom du ønsker å koble til en slik. Uansett om bruker DAB-radioen eller spiller musikk fra iPod´n overføres lyden fra Highway 300Di til originalanlegget via linjeinngang (AUX) eller FM. Dette velger du selv når det systemet installeres, men lydopplevelsen blir hakket bedre dersom du kan benytte AUX. Les mer hos produsenten.


iPhone tilkoblet Pure Highway 300Di
MediaDAB er ikke synlig i bilen i det hele tatt (bortsett fra antennen). Du ser hvilken kanal du lytter til via displayet i bilens originale lydanlegg, der du vanligvis ser RDS-teksten på FM.

MediaDAB-navnet vises når du slår den på.
MediaDAB viser tekst (DLS) fra valgt kanal i RDS-displayet
Du kontrollerer MediaDAB via bilens standard rattkontroll, selve løsningen ligger skjult i bilen. Jeg trykker en gitt kombinasjon på volumknappene for å slå på/av digitalradioen, deretter velger jeg kanaler eller favorittkanaler ved hjelp av de vanlige pil-tastene. Menyen i MedieDAB får jeg tilgang til via "mode"-knappen. Du lurer kanskje på hvordan dette foregår uten eget display? Det er løst ved en stemme som forteller meg hvor jeg er/hva jeg gjør, alternativt kan du følge informasjonen i RDS-dsiplayet. Jeg opplever stemmestyringen som overraskende enkel når du får prøvd det litt. Blir man lei stemmen, kan altså velge å kun bruke RDS-displayet.

MediaDAB styres med bilens originale kontroller
MedieDAB løsningen overfører selve lyden til det originale lydanlegget ditt via FM. Et viktig poeng her er at dette signalet går direkte via antennekabelen til din originale radio, slik du ikke opplever noe støy. Signalet fra FM-antennen blir koblet inn og ut automatisk når du slår av og på MediaDAB. Løsningen fungerer for de fleste nyere bilmerker og modeller fra 2007 og fremover. Selve "boksen" er den samme, men det er ulike kabler tilpasset de ulike bilmodellene. Dette kan du lese mer om hos importøren.

Hvem du vil velge av disse løsningene mener jeg handler om hva som betyr mest for deg. Vil du ha en løsning som overhode ikke er synlig i bilen din og som du styrer med rattkontrollene du allerede har, eller vil du ha en løsning som gir deg den beste opplevelsen av digitalradioens tilleggsfunksjoner? Er du over snittet opptatt av lydkvalitet kanskje du også vil la deg påvirke av hvorvidt lyden fra digitalradiomotageren skal gå direkte inn på bilens lydanlegg (AUX) eller via FM.

Både Highway 300Di og MediaDAB har selvsagt DAB+. Begge løsningene bør installeres på et verksted dersom du ikke er bl.a. de spesielt interesserte som liker å fikse slike ting selv. 

Jeg anbefaler gjerne begge disse løsningene, men det finnes flere

Ha en god radiodag i bilen!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar