fredag 26. september 2014

Gjennombruddet!

Jeg kvalifiserer nok ikke til å kalles en blogger... Og det er helt greit. Forrige innlegg på disse sidene skrev jeg for omtrent to og et halvt år siden. Kan ikke skylle på annet enn at det har vært litt travelt.

Det har vært en spennende tid for alle som hører på og jobber med radio. Digitalradio har fått sitt store gjennombrudd i Norge!
 • De nasjonale DAB-nettene er bygd ut. Nå dekker NRKs nett 99,5 % av befolkningen og det kommersielle nettet dekker 90,8 %. Selv om myndighetenes krav til dekning er nådd pågår det fremdeles arbeid som vil forbedre dekningen ytterligere. Se dekningskartene.
 • Norge har offisielt fått 22 riksdekkende radiokanaler. Siden forrige blogginnlegg har vi fått 4 helt nye nasjonale kanaler - Radio Rock, NRK P1+, P6 Rock og NRK P13. Se kanaloversikten.
 • I tillegg kan nesten 2 millioner nordmenn nå også glede seg over de første DAB-nettene med lokalradio.
 • I 2013 ble det solgt langt flere DAB radioer enn analoge radioer. Veksten i 2013 var på 140 %. Totalt ble det solgt 511 000 radioer med DAB. Les mer.
 • Snart har vi mer enn 2 millioner DAB radioer i Norge. 
 • Mange butikker tar nå ansvar ovenfor sine kunder og tilbyr ikke lenger analoge radioapparater. Les mer.
 • Ikke bare i Norge. Jeg kjørte i våres fra Halden til Piemonte i Italia med sammenhengenda DAB-dekning hele veien. Eneste unntaket var noen mil i Sverige. Tilgjengelighet og bruken av DAB seg på verdensbasis. 
 • Norge er det landet i verden med størst andel av nybiler som selges med DAB. 2 av 3 biler som rullet ut fra butikk i 2013 hadde DAB installert. Mer om DAB i nye biler.
 • For eldre biler har Medietilsynet dokumentert at det finnes et rikelig utvalg av gode og rimelige løsninger som kan ettermonteres. Mer om ettermontering.
 • Bare de siste 12 månedene har antall DAB-produkter for bil mer enn doblet seg. 
 • 80 % av landets kommuner har et tilbud hvor statsautoriserte verksted tilbyr en oppdatering til digitalradio i bilen, i følge Medietilsynet. 
 • Enkle løsninger for digitalradio i bil selges nå også på Esso - et veldig rimelig alternativt for de som vil gjøre jobben selv.
 • På basis av alt dette kan vi oppsummere med at 4 av 5 slukkekrav er innfridd, selv om myndighetene først bekrefter dette i starten av 2015. Les mer.
 • Da skal også det siste kravet om digital bruk være innfridd. Ved utgangen av andre kvartal var tallet 47 %. Les mer.


Jeg kunne fortsatt en stund til, men kanskje med fare for å antyde at jobben med dette teknologiskiftet er gjort. Det er den ikke. Behovet for forbrukerinformasjon frem mot FM slukking er enorm, men heldigvis er det mange som er med og drar lasset - myndighetene, elektronikkbransjen, bilbranjsen, media og radiobranjsen er sitt ansvar besvisst.

De tre store kringkasterne har etter sommeren foreslått en konkret plan for hvordan FM-slukkingen bør foregå. Forslaget innebærer en regionvis slukking, lignende den man hadde ved overgangen til digital-tv. Landet deles i seks områder og slukkingen foregår fra januar til desember 2017. Hovedmålet er å sikre god informasjon til publikum og tilgang på apparater og montører for digitalradio i bil til alle som skulle være sent ute.

Kringkasternes forslag til sluppeprosess.
Her finner du radiobransjens forslag til slukkeprosess.

Jeg skal ikke love jevnlige innlegg i tiden fremover heller, til det tror jeg det fremdeles blir litt for travelt.

God høstferie og husk at du får mer radio i en digitalradio!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar