tirsdag 14. juli 2015

DAB i Sverige, hva skjedde egentlig?

Aktører, som av ulike grunner er i mot radioens teknologiskifte i Norge, forsøker å benytte svenskenes foreløpige nei til DAB, som et bevis for at Norge er alene og går i motsatt retning av alle andre. Fakta er at det er Sveriges beslutning som er spesiell. Den er stikk i strid med den europeiske kringkastingsunionens (EBU) anbefalinger og går på tvers av utviklingstrenden i Europa hvor mange land, med noe ulike tilnærminger, er i ferd med å digitalisere radiosendingene. Tyskland, Storbritannia, Nederland, Danmark, Belgia, Sveits, Italia og Polen er blant landene som satser på DAB som fremtidens hoveddistribusjonsplattform for radio.

Den forrige regjeringen i Sverige, la opp til en overgang fra FM til DAB i 2022. I fjor høst  ble det lagt frem en plan utarbeidet mellom radiobransjen og andre berørte parter på oppdrag av staten. Denne la opp til at teknologiskiftet skulle gjennomføres basert på tilsvarende kriterier som de vi har i Norge.

Langt mindre idyllisk for svenske radiolyttere og svensk radiobransje. Sverige blir hengende enda lengre etter sine skandinaviske naboer i digitaliseringen av radio etter regjeringens feige beslutning før sommeren (foto: Norden.org).

Planen satte fart på aktører som ikke ønsker at frekvensressursene skal brukes til DAB, men heller til andre kommersielle formål. Med seg fikk de også enkelte IKT-forkjempere som mener alt kan og bør løses via internett. Det resulterte i en debatt sterkt preget av faktafeil og udokumenterte påstander om DAB og kringkasting, samt en ensrettet rapport fra den svenske riksrevisjonen, fri for radiofaglige vurderinger. Dette har skapt nok usikkerhet rundt teknologiskiftet til at den nåværende svenske regjeringen pr i dag ikke tør å gå videre med den omforente planen. Mindretallsregjeringen ønsker i stedet å se resultatene av overgangen i Norge i 2017 før de tar nye steg for å digitalisere radioen.

Overgangen fra analog til digital radio handler først og fremst om å fornye radiomediet, slik at radio overlever i jungelen av konkurrerende digitale medietilbud. For å gjøre det må man ha digital kringkasting i kombinasjon med nettradio. Kringkasting er ryggmargen for radio og sikrer at alle kan høre sendingene overalt, gratis og enkelt. Slik sett deler FM og DAB de samme egenskapene. Den største forskjellen ligger i at DAB gir langt flere kanaler til hele landet. NRK P1 har vært alene om å dekke 99,5 prosent av befolkingen via FM. Når FM opphører vil like mange kunne høre alle NRKs kanaler via DAB. Radio Norge har vært den eneste kommersielle kanalen med 90 prosent befolkningsdekning på FM, via DAB har allerede 9 privateide radiokanaler tilsvarende dekning.

Selv om DAB-nettene for nesten alle nordmenn innebærer både bedre dekning og langt flere kanaler er ikke prosessen helt ferdig. Som for FM-nettene jobbes det kontinuerlig med justeringer. I tiden fremover og særlig frem mot FM-slukking vil det bli foretatt justeringer og utbedringer av dekningen. I særdeleshet gjelder dette tunneler. Innen 2017 vil alle tunneler få DAB-dekning der man i dag kan lytte til FM. Kanalmangfoldet vil også fortsette å vokse i årene fremover.

God radiosommer!


En kortversjon av denne kommentaren ble publisert i VG 13. juli 2015.

2 kommentarer:

  1. Kanalmangfoldet finnes på internett og ikke i en DAB radio! Hvorfor drasse rundt på en DAB radio når man har smarttelefon og nettbrett? Torvmark har ikke fått med seg det som skjer i musikkbransjen. Med andre ord er han for gammel!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er i hvertfall voksen nok til å vite at når man uttaler seg om andre er det god folkeskikk å stå frem med fullt navn :)

      Slett